Voorjaarsschoonmaak; hoe je je buitenzonwering weer schoon krijgt

De zon gaat weer schijnen, de vogels gaan fluiten en de temperaturen gaan langzaam stijgen. Eindelijk is de winter voorbij en kunnen we binnenkort weer lekker in de tuin zitten. De tuin moet wel voorbereid worden voor het nieuwe tuinseizoen. De zonwering kan zijn werk ook eindelijk weer gaan doen. Het is daarom belangrijk om de buitenzonwering eerst goed schoon te maken.


Hoe u dat doet? Onze tips:

  • De gekleurde kast en of bak van uw zonwering of rolluik kunt u jaarlijks schoonmaken met bijvoorbeeld autowasshampoo en deze kunt u hierna in de autowas zetten.
  • Vlekken en vuil op het zonweringsdoek kunnen het beste worden verwijderd zodra de vlek is opgedroogd. Als het doek erg vies is kunt u schoonmaken met lauw water en een zachte borstel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het doek kunnen beschadigen of vlekken kunnen achterlaten. Wanneer het doek echt heel erg vervuild of beschadigd is, kunt u het doek eventueel laten vervangen door van de Ven zonwering of professioneel laten reinigen.
  • Daarnaast zou u één keer per jaar de draaiende delen in kunnen spuiten met siliconenspray. Gebruik hiervoor geen vet of wd40, omdat na enige tijd hier juist vuil aan gaat hechten.
  • Het schoonmaken van een rolluik gaat als volgt: Voorkap demonteren en pantser aan achterzijde reinigen, dit doe je door 1 persoon binnen het rolluik omhoog en omlaag te laten bedienen waardoor de binnenzijde van het rolluik pantser te zien is op de rol zodat een ander persoon de lamellen op de rol kan schoonmaken.
  • Het schoonmaken van een screen gaat als volgt: 1) Voorkap demonteren 2) 1 persoon screen omhoog en omlaag laten bedienen 3) met sopje doek op de rol schoonmaken zodat de achterzijde van het doek ook weer schoon wordt indien nodig. Daarna spoelen met schoon water en doek op laten drogen.